راهکار کلیدی برای افزایش عملکرد گندم

برنامه‌های کودی اختصاصی اگرویار براساس چهار اصل تغذیه گیاهی یعنی منبع مناسب کود، زمان مناسب مصرف، مقدار صحیح و شیوه صحیح مصرف کودها تنظیم می‌شوند. 

آبیاری پسته در پاییز و زمستان

در مقاله ” آبیاری پسته در بهار و تابستان ” مشخص شد که تاریخ‌های کلیدی برای آبیاری در فصل رشد چه زمان‌هایی است و سوالات کشاورزان مربوط به آبیاری پسته در فصل رشد پاسخ داده شد. در این مقاله به بررسی اهمیت، شرایط و نحوه آبیاری پسته در پاییز و زمستان می‌پردازیم.

پسته بعد از برداشت نیز به آبیاری نیاز دارد. ما در تیم دایان به خوبی با مشکلات سیستم های آبیاری، روش‌های نادرست آبیاری و خلاءهایی که باعث می‌شود کشاورز نتواند به خوبی آبیاری را انجام دهد آشنا هستیم. با علم بر باغات ایران مطالبی کاربردی و اجرایی برای شما آماده کرده‌ایم که در ادامه مطالعه می‌کنید.

ما در این مطلب تجربیات کشاورزان با تجربه و دانش را برای شما جمع‌آوری کرده‌ایم.

اهمیت آبیاری پسته در پاییز و زمستان

حفظ رطوبت در خاک در پسته در پاییز و زمستان حائز اهمیت است اما نه آبیاری سنگین، بلکه آبیاری‌ها اگر بارندگی و برف حضور ندارد، سبک انجام گیرد تا خاک خشک نشود. آبیاری پسته طی پاییز و زمستان با فواصل زمانی طولانی تر انجام می شود، یعنی حجم آب مصرفی تغییری نکرده اما دور آبیاری بیش تر می شود. آبیاری پسته بخصوص در مناطق با آب و خاک شور اهمیت زیادی دارد زیرا در تابستان به علت آبیاری و تبخیر بیش تر از سطح خاک، نمک در اطراف ریشه تجمع یافته و باید در فصل پاییز و زمستان از ناحیه ریشه آبشویی شود.

آبیاری پسته بعد از برداشت

بعد از برداشت محصول، آبیاری پسته به علت جلوگیری از وارد شدن تنش به درخت و بهبود جذب عناصر در پاییز باید انجام شود، اما پس از آن آبیاری پسته قطع می‌شود تا رشد رویشی درخت همزمان با ریزش برگ‌ها کم شود. نکته مهم دیگر این است که روند تغییرات جوانه گل سال بعد در درخت پسته در دو مرحله صورت می‌گیرد، یک مرحله پس از تشکیل میوه بوده و مرحله بعدی پس از برداشت محصول است به همین دلیل آبیاری پس از برداشت درخت پسته بسیار حائز اهمیت است.

فواصل آبیاری پسته در پاییز و زمستان

فواصل آبیاری به عوامل مختلفی بستگی دارد. ولی به طور کلی فواصل آبیاری در زمستان طولانی تر می شود چرا که نیاز آبی درخت در این تاریخ‌ها کمتر است. بسته به منطقه و نوع خاک و بارندگی، آبیاری پسته از زمان خواب درخت تا قبل از بیدار شدن درخت هر ۳۰ تا ۴۰ روز یکبار انجام می‌شود. اما باید توجه شود اگر در منطقه بارندگی طی پاییز و زمستان بود، آبیاری پسته پس از بارندگی فقط در صورتی انجام شود که خاک در عمق ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتری سطح خاک خشک باشد. توجه داشته باشید که آب باران تحت هیچ شرایطی اطراف درخت بخصوص طوقه جمع نشود تا پوسیدگی ریشه‌ها و طوقه اتفاق نیفتد. در صورت جمع شدن آب باران در باغ و ایجاد رواناب در باغ، آب را از طریق کانال‌هایی به بیرون باغ هدایت کنید.

تغذیه و کود پسته در پاییز و زمستان

دو دسته از کودها میتوانند در پاییز و زمستان مصرف شوند. اول کودهای تامین کننده که دیرحل ( آهسته رهش ) هستند. دوم کودهای بهساز خاک شامل کودهای زیستی حاوی باکتری ( کود میکروبی )، کود هیومیک اسید، کودهای دامی ( فضولات دامی ) که برای احیا و اصلاح خاک استفاده می‌شوند. کودهایی شیمیایی که مستقیما در آب حل می‌شوند، به دلیل شستشو و عدم جذب موثر توسط ریشه، مناسب زمستان نیستند.

نتیجه گیری

۱. آبیاری پسته بخصوص در مناطق با آب و خاک شور باید پس از شروع خواب درخت و در زمستان انجام شود.

۲. آبیاری پس از برداشت درخت پسته برای کامل شدن تغییرات تشکیل جوانه گل سال بعد بسیار حائز اهمیت است.

۳. تغذیه زمستانه در باغات پسته بسیار ضروری است. از کودهای شیمیایی قابل حل در زمستان استفاده نشود.

۴. آبیاری پسته از زمان خواب درخت تا قبل از بیدار شدن درخت در صورت عدم بارندگی، ۳۰ تا ۴۰ روز یکبار انجام شود.

۵. کودهای بهساز خاک شامل کودهای زیستی حاوی باکتری ( کود میکروبی ) در تغذیه پاییز و زمستان پسته استفاده شود.

پیام دایان

اگر قرار باشد یک اتومبیل حرکت کند، باید استارت درست باشد تا موتور را تحریک کند. باید بنزین داشته باشد تا موتور را روشن کند. باید رادیاتور آب داشته باشد تا با حرکت فن‌ها موتور را خنک کند. لاستیک‌ها باد داشته باشند تا با سرعت مناسب حرکت کنند. حتی برف‌پاک‌کن درست باشد تا در زمان باران جلو دید راننده گرفته نشود. هر کدام از این موارد و بسیاری از موارد دیگر اگر درست کار نکند، حرکت اتومبیل مختل خواهد شد. بنابراین باید عوامل بسیاری کنار هم به درستی قرار بگیرند تا نتیجه مطلوبی حاصل شود.

در کشاورزی نیز همین است. باید عوامل مختلفی مدیریت آبیاری، مدیریت آفات و بیماری‌ها، مدیریت صحیح تغذیه و … به درستی در کنار هم رعایت شوند تا عملکرد مطلوب و قابل تحسینی حاصل شود. در طول این مسیر کارشناسان دلسوز دایان در واحد علمی و آموزشی همراه و خدمت‌گزار شما هستند.

این مطلب توسط تیم تحقیقاتی دایان تألیف شده است.استفاده از مطالب برای نشر علم و آگاهی با ذکر منبع  و درج لینک مانعی ندارد.

سوالات متداول کشاورزان در ارتباط با آبیاری پسته در زمستان

پسته را در زمستان آبیاری کنیم یا نه؟

  • بله. با توجه به شرایط منطقه و خاک، آبیاری تا قبل از بیدار شدن درختان پسته انجام شود اما با فواصل بیش تر.

آبیاری پسته در زمستان چند بار انجام شود؟

  • هر ۳۰ تا ۴۰ روز یکبار انجام شود. اگر پس از بارندگی‌های زمستان رطوبت خاک در منطقه ریشه پایین بود، حتما آبیاری انجام شود.

آبیاری پسته در زمستان برای زمین های شور ضرر ندارد؟

  • خیر. آبیاری پسته در زمستان برای آبشویی نمک از خاک و ناحیه ریشه مفید است. بهترین زمان آبشویی در زمان خواب درخت است. با این وجود استفاده از آب بارندگی برای آبشویی شرایط بسیار بهتری خواهد داشت.

یخاب زمستانه پسته مهم است؟

  • باغداران محترم توجه داشته باشید که اگر میزان آب باغ شما به اندازه کافی است و مشکل کم آبی ندارید، یخ آب زمستانه در صورت کاهش دما به زیر صفر مناسب خواهد بود. ولی اگر مشکل کمبود آب در منطقه شما وجود دارد، یخ آب ضرورتی ندارد.
این آموزش را دوست داشتید؟
21
2
به اشتراک بگذارید!
				
					www.agrodayan.com/?p=8908
				
			
به اشتراک بگذارید!
				
					www.agrodayan.com/?p=8908
				
			
برنامه کودی باغ و مزرعه

مدت زمان نگارش برنامه: 3 تا 5 روز

بخش نظرات

14 پاسخ

    1. با سلام و احترام
      امکان کاشت پسته در شرایط دیم وجود دارد ولی عملکرد مطلوبی به شما نمی دهد و توجیه اقتصادی ندارد. بطور کلی درخت پسته در فصل گرم باید حداقل ماهی یکبار آبیاری شود.

  1. با سلام خسته و نباشید
    باغ من ۱۶ ساله است اما آب وخاک من دچار شوری بیش از اندازه است
    بهترین راهکارها برای جلو گیری از شوری آب و خاک و رشد بیشتر درختان چه باید کرد؟

    1. با سلام و احترام
      قبل از هر اقدامی باید عواملی که باعث شوری خاک می شوند را کنترل کنید مثل مصرف بیش از حد کودهای دامی و یا کودهایی مانند اوره که باعث افزایش شوری خاک می شوند. اگر امکان آبشویی با آب شیرین وجود دارد تا حدودی آبشویی می تواند به کاهش شوری کمک کند. پیشنهاد ما به کشاورزان عزیزی که این شرایط را دارند این است که اولا گوگرد خالص را به همراه باکتری های اکسیدکننده گوگرد مصرف کنند تا تا حدودی pH خاک نمظیم شود و دوما از کودهای دارای باکتری استفاده شود تا حلالیت عناصر موردنیاز درخت افزایش یابد و ریشه بتواند عناصر موردنیازش را جذب کند و جذب ریشه ها بسمت جذب توده ای نرود و درخت عناصری که باعث شوری می شود را جذب نکند.

  2. سلام وقت بخیر
    باغ پسته ده ساله دارم دو ماهی هست آبیاری نکردم هر روز جوانه هاش بیشتر میشه و رشد میکنه این برای بار های سال بعد مشکلی نداره بار ها رو نمیریزه ؟

    1. با سلام و احترام
      به دلیل اینکه دو ماه آبیاری نکرده اید احتمال وارد شدن تنش به درختان زیاد است و هر گونه تنشی که از این به بعد داشته باشید منجر به ریزش جوانه ها و میوه ها می شود. پیشنهاد می کنیم حتما آبیاری های منظم را داشته باشید تا باغ دچار تنش خشکی نشود و از طرفی درخواست برنامه غذایی از طریق این لینک بدهید تا باغ از نظر تغذیه ای هم در شرایط مطلوبی باشد و برای سال آینده دچار مشکل نشوید.

  3. متشکرم
    آبیاری در پاییز از شیره شدن آب ریشه وساقه ها ی درختان جلوگیری میکنند وباعث ترکیدگی ساقه در یخبندان میشود بهتر آب زراعی پاییزه را صرف محصولات گندم وجو وذرت وچغندر وزیره بفرمایید باتشکر

    1. با سلام و احترام
      از نظر جنابعالی سپاسگزاریم. توجه بفرمایید که به دلیل زمان مهم توسعه ریشه درختان در دو فلش رشدی طی پاییز و زمستان نباید خاک خشک باشد و بایستی رطوبت کافی در خاک باشد اما نباید آبیاری بیش از حد انجام شود که به درخت بخصوص طوقه و ریشه ها آسیب برسد. ضمن اینکه برخی کودهای جامد قبل از آغاز رشد باید در باغاتی مانند پسته مصرف شوند پس آبیاری کافی نیاز است.

  4. سلام
    عرض ادب باغ من هشت ساله هستش پسته اب شیرین چه چیزهایی مهم هستش در پاییز و زمستان انجام بدم که خیلی مهم هستش?

    1. با سلام و احترام
      اولین قدم پس از برداشت برای باغ پسته، اجرای برنامه فروت ست است اما چون زمان آن گذشته است باید از سال آینده بعد از برداشت، فروت ست را اجرا کنید. برای کوددهی در پاییز و زمستان مصرف کودهای زیستی دارای باکتری، کودهای جامد آهسته رهش و گوگرد همراه باکتری های اکسیدکننده گوگرد پیشنهاد می شود. در پاییز و زمستان، درختان پسته نیاز به رطوبت کافی در خاک دارند. توجه کنید که رطوبت کافی به معنی آبیاری سنگین نیست. موارد بهداشتی در باغ را نیز طی پاییز و زمستان رعایت کنید تا جمعیت آفات و بیماری ها در فصل آینده زیاد نشود. پیشنهاد می کنیم دو مطلب آموزشی “نکات اجرایی پس از برداشت پسته” و “برنامه کوددهی پس از برداشت پسته” را مطالعه کنید. همچنین از طریق سایت https://agroplan.ir/ درخواست برنامه غذایی دهید تا برای فصل آینده برنامه ریزی صحیحی برای باغتان داشته باشید.

  5. سلام نهال پسته یک ساله داریم توپاییزتقریبایک ماه آبیاری نشده میگن درختاخوابن آیانیازبه آب ندارن

    1. سلام وقت بخیر
      نیاز به آب برای جذب نیست. ولی فراهمی رطوبت در اطراف ریشه برای رشد ریشه لازم هست. لذا در پاییز و زمستان آبیاری نیاز هست ولی فواصل میتواند طولانی باشد. در شرایط بارندگی های فراوان نیازی به آبیاری در زمستان نیست.

  6. سلام اگه درزمان پوساندن کود دامی سولفوریک اسید هم اضاف کنیم بشکل رقیق ک کوددامی خیس شود خوبه یا ن؟

    1. سلام وقت بخیر
      روش درستی نیست. حضور سولفوریک اسید باعث پوساندن کود دامی نمیشود و همچنین میتواند مستقیما به خاک و ریشه گیاه خسارت وارد کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت برنامه کوددهی اختصاصی