در برخی مناطق کشور، عملکرد دو گیاه سیر و موسیر به دلایل مختلف پایین است و همین مسئله سبب شده تا بسیاری کشاورزان عزیز به دنبال راهکارهای اصولی قبل از کاشت سیر و موسیر باشند.
در کشور ما دو گیاه سیر و موسیر اهمیت بسزایی در سبد غذایی مردم دارند و هر ساله نیز توجه به این دو محصول مهم بیش تر هم می شود و قطعا اگر محصول سیر و موسیر باکیفیت باشد سود اقتصادی بالایی برای کشاورز عزیز خواهد داشت. برای رسیدن به محصول باکیفیت و عملکرد مطلوب باید قبل از اقدام به کشت هر گیاهی یک سری نکات را رعایت کنید تا به هدفتان که عملکرد مناسب است، برسید. به همین دلیل تیم آموزشی ما، مواردی را برای قبل از کاشت سیر و موسیر را در این محتوا آموزشی خدمتتان ارائه می کند.
آنچه در این مقاله میخوانید!
نکات قبل از کاشت سیر و موسیر چیست؟
چند اقدام ضروری قبل از کاشت سیر و موسیر به کشاورزان عزیز توصیه می شود که در بحث بهبود کیفیت و کمیت محصول به شما کمک بسزایی می کند.
انتخاب بذر، پیازچه یا سیرچه مناسب برای کاشت سیر و موسیر
در کشت سیر معمولا از سیرچه ها و در کشت موسیر میتوانید هم از بذر و هم از پیازچه برای کشت استفاده کنید، اما توجه کنید که کشت بذر باعث می شود دیرتر به عملکرد مناسب برسید و پس از ۴ تا ۵ سال گیاه به مرحله ای می رسد که پیازچه هایی با سایز مطلوب به شما بدهد. گام مهم دیگر این است که هر چه سیرچه ها یا پیازچه ها درشت تر باشند، عملکرد و کیفیت بهتر خواهد بود.
نکته مهم
کاشت سیر و موسیر در خاک شنی-سیلتی بهتر است، از این جهت که وزن گیری سیرچه ها یا پیازچه ها بهتر است و کیفیت نیز قطعا بالاتر خواهد بود.
تاریخ کاشت
اگر کاشت در تاریخ درست صورت نگیرد، نباید توقع بهبود عملکرد را داشته باشید. این موضوع برای همه محصولات صدق می کند و استثنایی هم وجود ندارد. کاشت سیر و موسیر در بسیاری نقاط کشور انجام می شود ولی به علت تنوع اقلیم ها، بازه زمانی تاریخ کاشت تغییر می کند. کشت سیر و موسیر پاییزه است و بطور معمول از اوایل مهرماه آغاز شده و بسته به منطقه تا آذرماه ادامه دارد اما در مناطق سردسیر هر چه زودتر کشت شود، بهتر است. نکته مهمی که در کاشت سیر و موسیر باید توجه کنید این است که پس از کشت، در مناطق سردسیر معمولا سیرچه ها یا پیازچه ها در خاک مانده و با اولین گرما در فصل بهار سبز می شوند. البته در نواحی که دما هوا زمستان گرمتر است سبز شدن اتفاق می افتد اما بوته ها به حالت رشد روزت باقی می مانند تا زمانیکه دما هوا در بهار بیش تر شود و سپس رشد سریع سیر و موسیر آغاز می شود.
عمق کاشت
در مواردی مانند عمق کاشت سیر و موسیر که بستگی به دما منطقه دارد، بین ۷ تا ۱۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود ولی بطور معمول هر چه سطحی تر کشت کنید سیر یا موسیر شما درشت تر خواهد بود. البته فراموش نکنید که سایز سیرچه ها یا پیازچه ها بسته به ارقام سیر و موسیر متفاوت است و باید در تنظیم عمق کاشت این مورد را نیز در نظر بگیرید.
تراکم بوته ها
بسته به شرایط منطقه تراکم کاشت متفاوت است اما توجه کافی به بحث تهویه بین بوته ها و مزرعه داشته باشید از این نظر که دو گیاه سیر و موسیر حساس به بیماری های قارچی برگی هستند و اگر فاصله بوته ها بسیار به همدیگر نزدیک باشد، احتمال گسترش بیماری های قارچی افزایش می یابد.
ضرورت تغذیه قبل از کاشت سیر و موسیر
عدم تامین نیاز تغذیه ای گیاهان در کاشت سیر و موسیر و یا استفاده بیش از حد از کودهای کشاورزی یکی از اشتباهاتی است که در این کشت ها مشاهده می شود.
تیمار بذر یا پیاز با ترکیبات دارای روی (بذرمال)
یکی از توصیه های کلیدی قبل از کاشت سیر و موسیر، تیمار بذور، پیازچه ها یا سیرچه ها با ترکیبات دارای روی و اسیدآمینه تریپتوفان است. اینکه چرا عنصر روی و اسیدآمینه ای مانند تریپتوفان به کشاورزان عزیز توصیه می شود به دلیل استقرار مناسب گیاهچه سیر و موسیر پس از بیرون آمدن از خاک است. مقدار مصرف ترکیبات بذرمال به میزان بذر یا پیازچه مصرفی بستگی دارد.
برای مطالعه بیش تر در مورد بذرمال کلیک کنید.
کودهای میکروبی باکتریایی
توجه به کودهای میکروبیِ دارای باکتری در مزارع کشور مانند مزارع کاشت سیر و موسیر به بهبود دسترسی ریشه به عناصر و افزایش حلالیت عناصر موجود در خاک کمک می کند. کودهای میکروبی (زیستی) سبب آلودگی محیط زیست نمیشوند و به گیاهان اجازه میدهند تا از عناصر داخل خاک بهره ببرند.
به کشاورزان عزیز توصیه می شود که با مصرف کودهای میکروبی نیاز به کودهای شیمیایی را کاهش دهند. کودهای میکروبی مانند نیتروباکترها، فسفوباکترها، پتاس باکترها و سولفوباکترها قبل از کاشت سیر و موسیر روی سطح خاک اسپری شده و یا در اولین آبیاری مصرف می شوند.
کودهای جامد قبل از کاشت سیر و موسیر
قبل از اقدام به مصرف کودهای شیمیایی جامد توصیه می شود که تدابیر لازم را بیاندیشید. بهترین کار در بحث تغذیه مزرعه سیر و موسیر داشتن یک برنامه ریزی کوددهی صحیح است تا مصرف بیش از حد هر نوع کودی را نداشته باشید. نکته مهمی که تیم دایان همواره به کشاورزان عزیز پیشنهاد می کند، دقت در مصرف کودهای نیتروژنی مانند اوره است زیرا مصرف بیش از اندازه کود نیتروژنی سبب شده تا رشد رویشی سیر و موسیر بیش از حد باشد و در نتیجه برگهای بزرگ اما غدههای کوچکی تولید خواهد شد.
کود گوگرد
برای کاشت سیر و موسیر عنصر گوگرد اهمیت زیادی دارد اما به دلیل نامحلول بودن گوگرد در خاک باید از باکتری های حل کننده گوگرد نیز استفاده کنید تا این عنصر مهم در اختیار ریشه ها قرار بگیرد.
برای دریافت برنامه مصرف کود اصولی مزرعه سیر و موسیر کلیک کنید.
چند سوال مهم در ارتباط به کاشت سیر و موسیر
- آیا کاشت سیر و موسیر در بهار انجام می شود؟
در کشور ما و با توجه به اقلیم های مختلف و اینکه سیر و موسیر محصول فصل سرد هستند کشت از اوایل مهر تا آذر ماه انجام می شود و در بهار رشد سیر و موسیر ادامه می یابد. اما برای آغاز کشت، فصل بهار برای این دو گیاه مناسب نیست زیرا دما هوا افزایش یافته و رشد اولیه مطلوبی نخواهند داشت.
- کشت سیر در زمستان هم امکان پذیر است؟
تاریخ کاشت مطلوب برای کاشت سیر و موسیر از مهر تا آذرماه است و بعد از این تاریخ به دلیل ورود به زمستان و احتمال دماهای زیر صفر کشت سخت خواهد بود و توصیه نمی شود.
منابع
+ https://smallfarms.cornell.edu/2019/10/six-mistakes-to-avoid-when-planting-garlic-shallots/
+ https://horticulture.oregonstate.edu/oregon-vegetables/shallots-0
نگارش و تالیف: تیم تحقیق و توسعه دایان (شرکت دانش بنیان خوشه پروران زیست فناور). نشر این مطلب با ذکر منبع بلامانع است.
2 پاسخ
سلام وقت بخیر بنپد سه هزار متر زمین دارم که بهم پیشنهاد کاشت موسیر شده
سوالم از اساتید بزر اینه آیا در این متراژ صرفه اقتصادی داره یا خیر؟
تجربه ای هم ندارم در خصوص کشت موسیر
راهنمایی کنید ممنون میشم
با سلام و احترام
اقتصادی بودن کشت شما باید بسته به شرایط منطقه بررسی شود.