راهکار کلیدی برای افزایش عملکرد گندم

برنامه‌های کودی اختصاصی اگرویار براساس چهار اصل تغذیه گیاهی یعنی منبع مناسب کود، زمان مناسب مصرف، مقدار صحیح و شیوه صحیح مصرف کودها تنظیم می‌شوند. 

اصول کوددهی در کشت یونجه

اصول کود دهی برای یونجه

با یک جستجو ساده در فضای مجازی متوجه می شوید که همه کشاورزان به دنبال برنامه کود دهی برای محصولاتشان هستند و پیگیری شان برای این موضوع بسیار جدی است. برای یک کشاورز رسیدن به بهترین نتیجه مهم است و برای آن همواره به دنبال برنامه ریزی برای کود دهی و برنامه غذایی درست هستند. البته که کشاورزان عزیز باید برای آبیاری و آفات و بیماری ها و … هم برنامه ریزی داشته باشند، در غیر اینصورت عملکرد مطلوبی حاصل نخواهد شد.

در راستای نگارش مطالب آموزشی مهم، به اصول کود دهی برای یونجه رسیده ایم و با توجه به اهمیت این محصول در کشور یک سری اصول را برای شما کشاورز عزیز نگارش کرده ایم و امیدواریم که با رعایت این نکات به بهترین نتیجه دست یابید.

چرا باید اصول کود دهی برای یونجه رعایت شود؟

نه تنها برای یونجه بلکه برای تمام محصولات باید اصول کود دهی رعایت شود و در صورت کوتاهی در تغذیه خسارات زیادی به مزرعه وارد می شود. با توجه به اینکه یونجه چندین برداشت دارد باید پس از هر برداشت به کود دهی برای یونجه توجه کافی شود و برای اجرای برنامه غذایی درست، اقدامات لازم اجرا شود تا از تمام چین ها نتیجه خوبی بگیرید. اهمیت کود دهی برای یونجه از جنبه دیگری هم باید مورد توجه باشد زیرا یونجه فصل رشد طولانی دارد و پس از هر بار برداشت بوته های یونجه نیازمند بازیابی یا بازسازی هستند تا رشد مجدد شاخه و برگ مطلوب باشد.

چه عواملی در کود دهی برای یونجه موثرند؟

توجه به فاکتورهایی که بر عملکرد یونجه اثرگذارند به بهبود رشد مزرعه یونجه پس از هر چین بسیار کمک می کند و یکی از این فاکتورها، کود دهی برای یونجه است که باید یک سری موارد در آن اجرا شود تا نتیجه مطلوبی بگیرید.

اثر شرایط اقلیمی در کود دهی برای یونجه

در هر ناحیه از کشت یونجه، قطعا اقلیم نقش اساسی دارد که بر تمام مراحل کشت هم اثر گذار است. بدون در نظر گرفتن فاکتورهای اقلیمی مانند بارندگی و دما و … نمی توانید برنامه ریزی کود دهی برای یونجه داشته باشید. یکی از نکات مثبت برای یونجه این است که هم درمناطق سرد و هم گرم امکان کشت دارد، هرچند که تعداد چین در مناطق سرد کم تر از مناطق گرم است. بسته به شرایط اقلیمی منطقه معمولا تعداد چین در منطقه ای که سرد است حدود ۳ تا ۴ چین است اما در مناطق گرم، ممکن است تا ۱۵ چین هم برداشت شود. اینکه پس از هر چین شرایط برای چین بعدی آماده باشد بسیار اهمیت دارد و اگر کشاورز عزیز بخصوص در مناطق گرمسیر تمایل به افزایش تعداد و بهبود کیفیت چین ها دارد باید طبق اصول کود دهی برای یونجه عمل کند.

تاثیر آبیاری در کود دهی برای یونجه

آبیاری-یونجه
آبیاری مزرعه یونجه

کشاورزانی که کشت یونجه دارند، می دانند که نیاز آبی یونجه بالا است و اگر مزرعه با کمبود آب مواجه شود، هیچ اقدامی حتی کود دهی برای یونجه هم کمکی به بهبود عملکرد نمی کند. پس اگر عملکرد خوبی می خواهید هم کود دهی برای یونجه و هم آبیاری را به درستی انجام دهید. درست است که ریشه های یونجه عمیق است اما به دلیل سطح سبز بالا برگ باید حتما در تمام مراحل به آبیاری توجه کافی شود زیرا بدون آبیاری درست نمی توانید انتظار عملکرد مناسبی را از یونجه داشته باشید. دقت کنید که همه فاکتورها در کنار هم باعث بهبود عملکرد می شوند و اقلیم، آبیاری و کود دهی برای یونجه به علاوه مدیریت سایر موارد به شما کشاورز عزیز برای داشته مزرعه خوب کمک می کند. 

 کود مناسب برای رشد یونجه

کود دهی برای یونجه پس از هر چین
کود دهی برای یونجه پس از هر چین

همانطور که اشاره شد، در هر چین یونجه، بوته ها باید رشد مجدد و مناسبی داشته باشند تا چین بعدی هم از نظر رشدی و عملکرد نتیجه مطلوبی برای کشاورز داشته باشد. در کنار آبیاری مناسب باید به کود دهی برای یونجه هم دقت کنید که در ادامه توضیح خواهیم داد.

کودهای ازته

یونجه گیاهی است که قادر به تثبیت نیتروژن است و شرایط مصرف کودهای ازته برای آن با سایر محصولات کمی متفاوت است. توجه داشته باشید که چون هدف در کشت یونجه گرفتن عملکرد بالا از بخش رویشی است، پس گیاه قادر نیست تمام نیتروژن موردنیاز خود را تامین کند و باید مصرف اصولی کودهای نیتروژنی حتما در برنامه غذایی یونجه در نظر گرفته شود. علاوه براین عنصر کلیدی رشد بخش رویشی گیاهان نیتروژن است و حتما باید به میزان کافی در خاک باشد که برای این هدف، کودهای زیستی یا باکتری های تثبیت کننده نیتروژن همراه با کودهای شیمیایی نیتروژنه مانند اوره و سولفات آمونیوم ضرورتا مصرف شوند. کود دیگری که می تواند علاوه بر کودهای نیتروژنی و زیستی به بهبود رشد و عملکرد یونجه کمک کند، کودهای دارای اسیدآمینه است.  

نکته: مصرف کودهای نیتروژنی باید به صورت تقسیطی باشد و نباید حجم زیادی از کود در یک مرحله مصرف شود.

کودهای پتاسیمی

در رشد رویشی یونجه تنها کودهای نیتروژنی اثرگذار نیستند بلکه باید به کودهای پتاسیمی هم توجه کنید. پتاسیم عناصری است که باعث انتقال مواد از ریشه به برگ و از برگ به سایر بخش های بوته شده و همین مسئله به بهبود رشد رویشی کمک خواهد کرد. در یونجه همچنین پس از هر چین باید بوته ها به اصطلاح بازسازی شوند تا آماده رشد جدید باشند. عنصر پتاسیم نقش کلیدی در این رشد جدید دارد و در صورت عدم تامین پتاسیم کافی برای بوته های یونجه شاهد زرد شدن نوک بوته ها و پیچیدگی یا فنجانی شدن برگ ها خواهید بود و عملکرد چین بعدی به شدت کم می شود. پیشنهاد می شود که مصرف سیلیکات پتاسیم را به صورت ریشه ای حتما انجام دهید زیرا پتاسیم به استحکام بیش تر بافت های گیاهی بعد از هر چین نیز کمک می کند.

کودهای فسفره

 با توجه به اینکه حجم ریشه بسیار زیاد است و فسفر برای تامین انرژی گیاه بخصوص ریشه ها نیاز است، طبق برنامه کود دهی برای یونجه می توانید از کودهای فسفره مثل سوپرفسفات تریپل (کود سیاه) به علاوه کودهای باکتریایی تامین کننده فسفر استفاده کنید.

کودهای حاوی عناصر کلسیم و ریزمغذی

از نقش عناصری مانند کلسیم و ریزمغذی ها نمی توان برای یونجه چشم پوشی کرد از این نظر که پس از هر چین نیاز به تامین این عناصر است و نباید کوتاهی در کود دهی برای یونجه شود. از آنجاییکه یکی از عوامل اصلی در افزایش تناژ یونجه، برگ یونجه است، توجه کنید که با محلول پاشی کودهای حاوی عناصر ریزمغذی و کلسیم می توانید به حفظ برگ ها کمک کرده و ریزش برگ را کاهش دهید، همچنین به بازسازی بوته ها پس از هر چین طی مراحل اولیه نیز کمک خواهید کرد.

برای درک بهتر ریزش برگ یونجه به لینک مطلب آموزشی افزایش عملکرد یونجه مراجعه کنید.

سوالات متداول کشاورزان در مورد کود دهی برای یونجه

  • قویترین کود برای رشد سریع یونجه چیست؟

هیچ کودی به تنهایی نمی تواند باعث رشد سریع چه یونجه و چه گیاهان دیگر شود و در واقع مجموعه ای از کودها در قالب برنامه غذایی اصولی به بهبود رشد گیاه کمک خواهد کرد.

  • هورمون رشد یونجه چیست؟

مصرف هورمون های رشد چه برای یونجه و چه سایر محصولات برای کشاورز مقرون به صرفه نیست و ما به شما مصرف کودها بر اساس برنامه غذایی را پیشنهاد می کنیم.

  • سولوپتاس برای یونجه چه زمانی مصرف شود؟

کودهای پتاسیمی مانند سولوپتاس برای انتقال مواد از ریشه به برگ در یونجه بسیار موثرند، البته باید طبق برنامه غذایی مصرف شوند.

  • آیا کود مرغی برای یونجه مفید است؟

در کودهای مرغی میزان نیتروژن بالا است اما به دلیل اسیدی بودن این کودها دقت کنید که مصرف کود مرغی مشکلاتی را برای مزرعه شما به دنبال دارد.

  • کود برای افزایش تناژ یونجه چه کودی است؟

هیچ کودی به تنهایی نمی تواند باعث افزایش تناژ یونجه شود و در واقع مجموعه ای از کودهای نیتروژنی، پتاسیمی و سایر کودها در قالب برنامه غذایی اصولی به بهبود تناژ کمک خواهد کرد.

  • زمان مصرف کود سفید برای یونجه کی است؟

کود سفید همان کود اوره است که باید در زمان درست و به میزان کافی و طبق برنامه غذایی برای افزایش رشد رویشی یونجه مصرف شود.

  • مقدار کود حیوانی برای یونجه چقدر است؟

توصیه ما به شما کشاورزان عزیز این است که تا جاییکه امکان دارد مصرف کودهای حیوانی را محدود کنید زیرا کودهای حیوانی باعث پوسیدگی های طوقه و ریشه می شوند.

  • علت رشد نکردن یونجه چیست؟

دلایل مختلفی برای رشد نکردن یونجه وجود دارد که از جمله آن ها آبیاری نامناسب، کوددهی غیراصولی و یا آفات و بیماری ها است.

  • بهترین زمان کود دهی برای یونجه کی هست؟

گیاه یونجه در مراحل رشدی مختلف نیاز به عناصر مختلف و طبق مرحله رشدی دارد و در برنامه غذایی، کودها باید از رشد اولیه برگ ها تا برداشت و به میزان کافی مصرف شوند.

  • کود اوره برای یونجه چه زمانی مصرف شود؟

کود اوره باید در زمان های درست مانند بعد از برداشت هر چین مصرف شود تا خسارتی به مزرعه وارد نشود. علاوه بر این مصرف کودهای باکتریایی برای افزایش حلالیت نیتروژنی که در کود اوره است، توصیه می شود.

  • در هر چین کود دهی برای یونجه چگونه است؟

در مراحل اولیه بعد از هر چین کودهای نیتروژنی استفاده شود و در ادامه محلول پاشی عناصر ریزمغذی و کلسیم انجام شود و در مرحله رشد سریع بوته، کودهای پتاسیمی به همراه کودهای نیتروژنی و در مراحل انتهایی کود سیلیکات پتاسیم برای افزایش استحکام بافت های گیاهی مصرف شود.

  • کود سیاه برای یونجه چیست؟

اصطلاح کود سیاه برای کودهای فسفره مانند سوپرفسفات تریپل بکار می رود و طبق برنامه کود دهی برای یونجه باید مصرف شود.

  • آیا کود هیومیک برای یونجه مفید است؟

ترکیب کودهای هیومیک اسید برای افزایش فعالیت میکروارگانیسم ها یا باکتری های خاک مفید است و میتوان در برنامه غذایی از آن استفاده کرد. پیشنهاد ما بجای کود هیومیک ، کود اسیدآمینه است.

منابع

+ Alfalfa Management Guide. (2011). American Society of Agronomy. 
+ https://extension.oregonstate.edu/node/139031/printable/print
این آموزش را دوست داشتید؟
32
8
به اشتراک بگذارید!
				
					www.agrodayan.com/?p=20601
				
			
به اشتراک بگذارید!
				
					www.agrodayan.com/?p=20601
				
			
برنامه کوددهی باغ و مزرعه

مدت زمان نگارش برنامه: 3 تا 5 روز

دریافت برنامه کوددهی اختصاصی