آلومینیوم (Al)
سومین عنصر فراوان و فراوانترین فلز در پوسته کره زمین است. این عنصر جزء فلزات سنگین (Heavy metals) برای گیاهان به شمار میروند. فلز سنگین اصطلاحی در شیمی است که به فلزها یا شبهفلزهای دارای اثرات مخرب زیست محیطی اشاره دارد (فارغ از مقدار چگالی). به این معنی که این عناصر در مقدارهای بسیار کم نیز برای گیاه ایجاد مسمومیت میکند. آلومینیوم به عنوان مهمترین عامل محدودکننده رشد، به خصوص رشد ریشه در گیاهان شناخته شده است.
آلومینیوم به سرعت (کمتر از یک ساعت) رشد ریشه های اصلی و ریشه های موئین را متوقف میکند. به طور مثال Jones و Kochian در سال ۱۹۹۵ بیان کردند که غلظت ۲۰ میکرومولار آلومینیوم (بسیار ناچیز) باعث توقف رشد ریشه در زمان بسیار کوتاهی شد (حدود ۱۰ دقیقه!). این توقف رشد ریشه از طریق تاثیر منفی روی فعالیت کلسیم باعث مهار فعالیت نوک ریشه شد. به طوری که سمیت آلومینیوم باعث بسته شدن کانال های کلسیمی میشود و تاثیر بسیار منفی روی فعالیت کلسیم و توسعه ریشه دارد.
از طرفی آلومینیوم تاثیر بسیار منفی بر فعالیت باکتری ها و میکروارگانیسم های خاک دارد. به طوری که در پزشکی از این عنصر به عنوان یک ماده ضدباکتریایی استفاده میشود. پس با مصرف ترکیبات حاوی آلومینیوم، کشاورزی خود را نابود نکنید.
آلومینیوم خالص به دلیل واکنشپذیری بسیار بالای آن بسیار به ندرت بهطور طبیعی یافت میشود ولی به صورت ناخالص در سنگهای معدنی مختلفی وجود دارد.
از جمله ترکیبات حاوی آلومینیوم که در کشاورزی نیز مصرف میشود میتوان بنتونیت و کائولین را نام برد.
بنتونیت
نوعی رس ریزدانه است که بر اثر هوازدگی و دگرسانی خاکسترهای آتشفشانی و اغلب در حضور آب تشکیل میشوند و سنگ منشأ آنها اکثراً بازیک است. تجزیه خاکستر آتش فشانی عمدتاً در محیط شور و باتلاقی انجام میشود و هر چه از آتشفشان دور شویم، ضخامت بنتونیت کاهش مییابد. بنتونیت دارای ساختمان آلومینوسیلیکاتی است و در دسته سیلیکاتهای سه لایه قرار میگیرد. بنتونیت دارای دو لایه چهار وجهی و یک لایه هشت وجهی میباشد که عنصر مرکزی در واحد هشت وجهی آلومینیوم (Al) است.
Al۲H۲Na۲O۱۳Si۴
کائولینیت یا کائولین
این ترکیب نیز معدنی و رسی میباشد با فرمول شیمیایی Al۲Si۲O۵(OH)۴ که در گروه کانیهای صنعتی قرار دارد. همانطور که در ترکیب مشخص است حاوی آلومینیوم میباشد. میزان ۳۹ درصد اکسید آلومینیوم در این ترکیب وجود دارد که به هیچ عنوان برای زمین های کشاورزی توصیه نمیشود و در صورت مصرف، خسارات جبران ناپذیری به جای خواهد گذاشت.
با برنامه غذایی دقیق و با استفاده از محصولات زیستی و شیمیایی سوسپانسیون شده که بیشترین درصد خلوص در بین تمام کودهای شیمیایی را دارند، هیچ نیازی به استفاده از ترکیبات گمراه کننده و تخریبگر نخواهید داشت.
این مطلب توسط تیم تحقیقاتی دایان تألیف شده است.استفاده از مطالب برای نشر علم و آگاهی با ذکر منبع و درج لینک مانعی ندارد.
7 پاسخ
سلام خسته نباشید اقا تورو خدا یکی بمن بگه الومینیوم خاک رو چطور خنثی کنم از بین بره
با سلام و احترام
حذف عناصر سنگین مانند آلومینیوم به ندرت و سخت اتفاق می افتد. پیشنهاد می کنیم از کودهای میکروبی استفاده کنید تا حلالیت سایر عناصر افزایش پیدا کند.
عنصر آلومینیوم، به جهت اینکه از محدود کننده های رشد گیاه در خاک های اسیدی محسوب می شود؛ برای گیاه بسیار سمی می باشد. سیلیس در ترکیب با آلومینیوم، محلول رقیق هیدروکسی آلومینوسیلیکات خنثی را تشکیل می دهد. این ترکیب برای گیاه قابل جذب نمی باشد. در نتیجه، آلومینیوم توسط گیاه جذب نمی شود و رشد گیاه کاهش نمی یابد
با سلام
نظر شما در استفاده از زئولیت که در فراوری کود دامی یا در بهساز خاک استفاده میشود چیست؟
با سلام
با توجه به توضیحی که در مطلب داده شد، ترکیباتی از قبیل بنتونیت و زئولیت حاوی آلومینیوم هستند که اگر از این ترکیبات در خاک استفاده شود، آلومینیوم موجود در آن باعث ایجاد مسمومیت در ریشه خواهد شد. لذا پیشنهاد میشود روش های دیگری را با هدف بهسازی خاک به کار گیرید.
سلام جناب مهندس.سوالی دارم از حضورتون.مصرف قرص های آلومینیوم ام جی اس چه تاثیری روی رشد گیاه داره با توجه به اینکه علاوه بر آلومینیوم حاوی منیزیوم هم هست؟
سلام و عرض ادب
این قرص حاوی فرم آلومینیومی هیدروکسید آلومینیوم است و برای همین برای خنثی کردن اسید معده استفاده میشود. در بدن انسان آلومینیوم تا حد کمی مصرف میشود و اگر مقدار بالاتر رفت هم از بدن دفع میشود. ولی در گیاه این شرایط وجود ندارد و آلومینیوم برای گیاه سم هست و به سرعت رشد ریشه را متوقف میکند. بنابراین نباید از یک جهت نگاه کنیم که این قرص حاوی منیزیم هست. باید به آلومینیوم خسارتزا اون هم توجه داشته باشیم.