راهکار کلیدی برای افزایش عملکرد گندم

برنامه‌های کودی اختصاصی اگرویار براساس چهار اصل تغذیه گیاهی یعنی منبع مناسب کود، زمان مناسب مصرف، مقدار صحیح و شیوه صحیح مصرف کودها تنظیم می‌شوند. 

کلاس بندی سیب زمینی

کلاس بندی سیب زمینی

در مقالات آموزشی قبلی به نکات مهم کاشت سیب زمینی پرداختیم، اما در این پست قرار است در ارتباط با کلاس بندی غده‌های سیب زمینی صحبت کنیم. تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

اهمیت غده سیب زمینی در عملکرد مطلوب

غده سیب زمینی از این جهت مهم است که اولین و اصلی ترین نهاده تولید سیب زمینی است و اگر به تولید و کلاس بندی آن توجه نشده و بدون در نظر گرفتن سلامت در مزرعه کشت شود به هیچ وجه عملکرد بالایی از سیب زمینی بدست نمی آید. کشاورزان محترم قبل از خرید غده سیب زمینی به رقم و کلاس بذری آن توجه ویژه داشته باشید تا دچار افت عملکرد نشوید. استفاده از بذر سالم و کلاس دار می تواند تولید را تضمین کند. کلاس بندی بذر یک طبقه بندی جهانی است. طی فرآیند تولید، بررسی های لازم بر روی این بذرها صورت گرفته و سپس گواهی لازم را دریافت میکنند. در این بذرها سن، نسل و کیفیت بذرها مشخص می باشد.

همانطور که می دانید تکثیر متداول سیب زمینی با سایر گیاهان متفاوت است و همین امر باعث شده تا حساسیت به عوامل بیماری زا و آفات در سیب زمینی بیشتر باشد. به همین دلیل تولید غده بذری سالم در سیب زمینی در کشور ما اهمیت بسیاری داشته و بر اساس آن کلاس بندی سیب زمینی انجام می شود.

کلاس های سیب زمینی در کشور

مینی تیوبر (Minituber) و کلاس S

مینی تیوبر سیب زمینی
تولید مینی تیوبر سیب زمینی

به غده هایی که از کشت بافت سیب زمینی در شرایط آزمایشگاهی یا قلمه زنی تولید می شوند مینی تیوبر می گویند و در داخل کشور به کلاس S شناخته می شوند (در خارج از ایران کلاس مینی تیوبر یک کلاس مجزا از کلاس S در نظر گرفته می شود). تولید سیب زمینی بذری مادری از طریق این غده ها انجام می شود و تا حداکثر دو نسل می توان از این کلاس بذری سیب زمینی برای تکثیر استفاده کرد.

کلاس SE و E

کلاس بذری SE در سیب زمینی
کلاس بذری SE و E در سیب زمینی

غده های سیب زمینی که از کشت مینی تیوبرها تولید خواهند شد به کلاس سوپرالیت یا SE و E شناخته شده اند. بطور معمول گفته می شود که تکثیر این غده ها باید در مزارع مورد تایید موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر انجام شود.

کلاس A، B و C

کلاس بذری A، B و C سیب زمینی
کلاس بذری A، B و C سیب زمینی

در این کلاس بذری غده هایی که از غده های سیب زمینی بذری مادری تولید می شوند و طبق قوانین موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر تکثیر خواهند شد در کلاس های A، B و C قرار می گیرند. غده های سیب زمینی در این کلاس را سیب زمینی بذری گواهی شده نیز می گویند.

نکته: اگر سیب زمینی های بذری گواهی شده در مناطق آلوده به آفات و بیماری های قرنطینه ای تولید شوند در صورت انتقال به سایر مزارع کشور باید از سازمان حفظ نباتات مجوز انتقال داشته باشند.

چند سوال رایج درباره کلاس بندی سیب زمینی

آیا می توانیم مینی تیوبر در مزرعه تولید کنیم؟

خیر. مینی تیوبرها باید از طریق کشت بافت و در شرایط گلخانه تولید شوند.

چرا کشت سیب زمینی باید با مینی تیوبر و یا غده های گواهی شده، انجام شود؟

به دلیل اینکه تکثیر و کشت سیب زمینی با بذر حقیقی نیاز به شرایط آب و هوایی خاصی دارد که در همه مناطق امکان پذیر نیست.

آیا می توانیم از سیب زمینی های برداشت شده مزرعه برای کشت سال بعد هم استفاده کرد؟

بله، ولی در صورتیکه کلاس بذر سیب زمینی مینی تیوبر باشد و سیب زمینی برداشت شده دارای کلاس A است و تا کلاس B این امکان وجود دارد، ولی اگر هر ساله این کار تکرار شود کیفیت بذرهای سیب زمینی سال تا سال کم خواهد شد.

از اینکه تا آخر مقاله، دایان را همراهی کردید سپاسگزاریم. در این آموزش به معرفی کلاس‌های مختلف بذر سیب زمینی و روش‌های تولید آنها پرداختیم. اگر شما هم در زمینه کلاس بندی غده سیب زمینی نظر و تجربه‌ای دارید در بخش نظرات همین صفحه با ما در میان بگذارید.

منابع

+ Potato minituber production at different plant densities using an aeroponic system. (2012). Acta Horticulturae.
+ https://extension.colostate.edu/topic-areas/agriculture/minituber-production-in-greenhouses-management-of-diseases-insects-and-physiological-disorders-0-310/
این آموزش را دوست داشتید؟
15
0
به اشتراک بگذارید!
				
					www.agrodayan.com/?p=19571
				
			
به اشتراک بگذارید!
				
					www.agrodayan.com/?p=19571
				
			
برنامه کوددهی باغ و مزرعه

مدت زمان نگارش برنامه: 3 تا 5 روز

دریافت برنامه کوددهی اختصاصی