در این پست آموزشی از وبسایت دایان به چند نکته مهم و اساسی در مورد آبیاری اول زعفران پرداخته میشود. سوالاتی که خیلی از کشاورزان در این زمینه مطرح میکنند به این صورت است:
زمان مناسب آبیاری اول در زعفران چه زمانی است؟
آبیاری اول در زعفران چه اهمیتی دارد؟
در آبیاری اول زعفران چه کودهایی باید مصرف شود؟
بهترین زمان آبیاری اول در زعفران
باید به این نکته توجه داشت که آبیاری اول برای زعفران صرفا با هدف جذب توسط بنه و ریشهها نیست بلکه هدف اصلی این آبیاری ایجاد شوک دمایی برای بنه است. برای اینکه فرایند تشکیل نهایی گل و ظهور آن در گیاه شکل بگیرد، ضروری است که بنه دماهای پایین را تجربه کند. زمانی که میانگین دمای شب و روز به زیر ۱۵ درجه سانتیگراد رسیده باشد ( حدودا اواسط مهر تا اواسط آبان ماه)، آبیاری اول در این زمان میتواند با انتقال دمای محیط بیرون به ناحیه قرارگیری بنهها، باعث ایجاد شوک دمایی به بنهها شود.
توجه شود که گل انگیزی درون بنهها در نیمه اول تابستان شکل گرفته است. ولی برای اینکه گلها ظاهر شوند لازم است که بنه شوک دمایی (سرما) را تجربه کند که با آبیاری اول میتوان این دماهای سرد را در اختیار بنه قرار داد. اگر این آبیاری در زمان مناسب صورت نگیرد، یعنی در زمانی انجام شود که میانگین دمایی بالاتر از ۱۵ درجه سانتیگراد باشد، گیاه به جای تحریک ظهور گل به سمت تحریک رویش حرکت میکند. این اتفاق عملکرد گل را به شدت کاهش خواهد داد و موجبات عدم ظهور گل و یا ظهور گل همراه با بخش رویشی را بدنبال دارد که خود معضلی برای برداشت خواهد شد.
نکته دیگری که باید ذکر شود این است که بسیاری از زعفرانکارها، بنه زعفران را در زمینهای با خاک با بافت سنگین و در عمقهای پایین (حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر) کشت میکنند. در این شرایط چون بنهها در عمق پایینی قرار داشته و بافت خاک سنگین است، با یک مرحله آبیاری اول نمیتوان آب را تا این عمق رساند و کیفیت مطلوبی نخواهد داشت، بنابراین برای حل این مشکل توصیه میشود در اوایل مهر ( و نه شهریور) یک مرتبه آب سبک در اختیار زمین قرار دهید. توجه شود که این آبیاری باید در حدی باشد که آب با بنهها تماسی نداشته باشد. اگر خاک، بافت سنگینی دارد، میتوانید یک مرحله سله شکنی نیز داشته باشید.
کودهای مورد نیاز برای آبیاری اول زعفران
استفاده از کودهای اسیدآمینهای در آبیاری اول بسیار موثر است. بنه زعفران در دوره قبل با انتقال اسید آمینههایی که در طول فصل رشد تولید کرده و آنها را در بنه ذخیره کرده ، تکامل و تغییرات متابولیسمی خود را در بازه سه ماهه تابستان تکمیل میکند. اگر بتوانیم ظرفیت این اسید آمینهها را به هر طریقی بالا ببریم قطعا نتیجه بهتری حاصل میشود.
شرکت دانشبنیان دایان براساس تجربه و تکنیکهایی که طی سالها کسب کرده به این نتیجه رسیده که اگر در آبیاری اول کود اسید آمینه با پروفایل کامل به همراه کودهای میکروبی (باکتریهای هوازی تثبیت کننده و حلکننده عناصر) استفاده شود قطع به یقین نتیجه بسیار مطلوبی حاصل خواهد شد. کودهای میکروبی اگر در آب اول استفاده شوند به سرعت در خاک مستقر شده و ظهور گل با کیفیت و شرایط مناسبی را برای رشد فراهم میکنند.
ین مطلب توسط تیم تحقیقاتی دایان تألیف شده است.استفاده از مطالب برای نشر علم و آگاهی با ذکر منبع و درج لینک مانعی ندارد.
ثبت ديدگاه