پس از برداشت گل زعفران یک سری اقدامات پراهمیت در جهت بهتر شدن شرایط مزرعه برای سال آینده باید اجرا شود، در غیراینصورت عملکرد سال آینده مزرعه شما کم خواهد بود.
همانطور که میدانید عملکرد زعفران وابسته به برداشت گل (از جنبه گیاهشناسی کلاله زعفران) آن است و در واقع اگر میزان گل کم باشد یعنی تعادل بین بخش هوایی و زیرزمینی برقرار نبوده و در نهایت تولید گل زعفران کم شده است. البته در تمام گیاهان برقراری بین رشد برگ و ریشهها اگر ایجاد نشود، شاهد کاهش عملکرد خواهید بود. پس اگر میخواهید عملکرد گل زعفران شما هر ساله بهتر از سال قبل باشد، نکات پس از برداشت گل زعفران را دست کم نگیرید.
آنچه در این مقاله میخوانید!
بررسی بیولوژی پیاز یا بنه پس از برداشت گل زعفران
در گیاهانی که به اصطلاح دارای پیاز هستند، پس از مرحله گلدهی باید به ارتباط بین برگها و پیاز توجه کافی داشته باشید تا انتقال مواد فتوسنتزی به سمت پیازها بدرستی صورت گیرد. در زعفران نیز پیازها یا بنه های مادری پس از برداشت گل زعفران، نیازمند تقویت هستند تا بتوانند در سال آینده هم عملکرد خوبی را به شما بدهند. بنه مادر همچنین قابلیت تکثیر دارد و به جهت این شرایط، بهتر است مواردی را برای بهبود بنه زایی فراهم کنید. در بحث ازدیاد بنه مادری یا به اصطلاح تولید بنه های دختری هم تغذیه و هم آبیاری اهمیت دارد و هر چه شرایط انتقال ترکیبات فتوسنتزی از برگهای زعفران به بنه مادری بهتر باشد، قطعا بنه های دختری نیز شرایط بهتری دارند.
نکات کلیدی در کوددهی پس از برداشت گل زعفران
بعد از برداشت سرعت رشد برگهای زعفران زیاد میشود و باید در جهت بهتر شدن رشد و فتوسنتز برگها از کودهای موردنیاز استفاده کنید.
موارد مهم در مصرف کودهای نیتروژنی
کودهای دارای نیتروژن از جمله مهمترین کودها پس از برداشت گل زعفران هستند، اما تاکید همیشگی ما بر مصرف میزان کافی این ترکیبات است، از این نظر که مقادیر زیاد نیتروژن مانع بنه زایی و یا رشد بنه های دختری خواهد شد. مصرف بیش از حد کودهای ازته شاید از نظر ظاهری شرایط مزرعه را بهبود ببخشد ولی چون بخش اقتصادی زعفران در این مرحله پیاز یا بنه است، متاسفانه اثر منفی بر ذخایر پیاز گذاشته و در نتیجه بنه ها ضعیف می شوند و در نهایت باعث کاهش برداشت گل در سال آینده خواهد شد.
پیشنهاد میکنیم بر اساس برنامه غذایی مزرعهتان عمل کنید و پس از برداشت گل زعفران برای افزایش فتوسنتزِ برگها از کودهایی مانند اوره و یا سولفات آمونیوم به میزان کافی (بسته به شرایط ۵۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار) استفاده کنید. همچنین آبیاری پس از برداشت گل زعفران (زاج آب) را جدی بگیرید تا به بهبود شرایط کمک کند.
استفاده از کودهای پتاسیمی پس از برداشت گل زعفران
در این مرحله کلیدی به سایر عناصر موردنیاز بنه ها نیز دقت کنید. عنصر مهم دیگری که برای رشد اولیه بنه دختری مناسب است، پتاسیم است که بهتر است برای نتیجه مطلوب از کودهایی با درصد بالا از پتاسیم استفاده کنید. کودهایی مانند سولفات پتاسیم پودری در جهت درشت شدن بنه های دختری موثر خواهند بود زیرا عنصر پتاسیم در انتقال مواد فتوسنتزی به بنه ها بسیار موثر است. از موارد کلیدی تغذیه زعفران طی فصل رشد غافل نشوید و چه پس از برداشت گل زعفران و چه در ادامه تا خشک شدن برگها نکات را رعایت کنید تا نتیجه مطلوبی از کشت زعفران بگیرید.
آبیاریهای پس از برداشت گل زعفران
در مزرعه زعفران بحث آبیاریها در تمام فصل رشد، کلید دیگر موفقیت است. مراحل اساسی آبیاریهای زعفران را بخاطر داشته باشید و بسته به شرایط منطقه و بارندگیها به این مسئله توجه کافی داشته باشید. برای اطلاعات تکمیلی، پیشنهاد میکنیم که مطلب آموزشی “راهنمای جامع مدیریت مزرعه زعفران” را مطالعه کنید.
کشاورزان زحمتکش زعفرانکار، پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که تجربیات خود را در ارتباط با موارد تغذیهای پس از برداشت گل زعفران با ما در میان بگذارید و ارتباط با ما را از طریق دریافت برنامه مصرف کودها به صورت اصولی حفظ بفرمایید.
سوالات مهم در مورد پس از برداشت گل زعفران
- بهترین کود برای محلول پاشی زعفران چه کودی است؟
حدودا از اوایل اسفند ماه به بعد، پیاز یا بنه مادری تقریبا تخلیه شده است و جذب از طریق ریشه کم میشود. بنابراین باید کودها را به صورت محلولپاشی استفاده کرد. کودهایی از جمله عناصر ریزمغذی، اسید آمینه و سیلیکات پتاسیم (سیلیکون) در محلولپاشی بسیار مناسب هستند.
- مقدار کود اوره برای زعفران چقدر است؟
کود اوره باید پس از برداشت گل و برای افزایش سبزینگی برگها مصرف شود و میزان آن ۵۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار است. از مصرف بیشتر از این مقدار خودداری کنید چون بر رشد بنه اثر منفی خواهد داشت.
- برنامه کوددهی زعفران پس از برداشت گل زعفران چگونه است؟
پس از برداشت گل زعفران باید برنامه کوددهی با هدف افزایش سبزینگی برگها باشد و در ادامه نیز مصرف کودها در جهت بهبود شرایط انتقال مواد از برگها به بنه ها صورت گیرد.
- چه اقداماتی باید برای پیاز زعفران بعد از برداشت گل انجام دهیم؟
باید بر اساس برنامه غذایی مزرعه زعفران پیش بروید و کودهایی را مصرف کنید که رشد برگها مطلوب باشد و در ادامه فصل رشد نیز همراه با آبیاری بموقع کودهای موردنیاز را مصرف کنید تا انتقال مواد از برگها به سمت بنه ها صورت گیرد.
نگارش و تالیف: تیم تحقیق و توسعه دایان (شرکت دانش بنیان خوشه پروران زیست فناور). نشر این مطلب با ذکر منبع بلامانع است.