زمان بندی صحیح مصرف کودها در گندم برای افزایش جذب عناصر غذایی، افزایش بهره وری محصول و تولید محصول سالم اهمیت زیادی دارد.
از مهمترین مراحل رشدی که میتواند اثرات زیادی در افزایش عملکرد نهایی داشته باشد مرحله پنجه زنی گندم و جو است. برای دستیابی به عملکرد مطلوب ضمن حفظ کیفیت خاک، باید به تغذیه و کوددهی در مرحله پنجه زنی گندم و جو توجه ویژه داشت. در این مقاله اهمیت پنجه زنی و کودهای مورد نیاز طی مرحله پنجه زنی گندم و جو بررسی می شوند.
آنچه در این مقاله میخوانید!
پنجه در گیاه گندم چیست و چرا اهمیت دارد؟
هر دانه گندم و جو پس از سبز شدن ۲ تا ۵ ساقه تشکیل میدهد که یکی از آنها ساقه اصلی است و به سایر ساقهها پنجه گفته میشود. در صورت تغذیه و کوددهی مناسب تعداد پنجه می تواند افزایش یابد. اما، تعداد پنجه باید با توجه به پتانسیلهای موجود و شرایط مزرعه باید افزایش یابد و افزایش تعداد پنجه به هر قیمتی کار درستی نیست.
در واقع، تعداد پنجه ها و پنجه هایی که تا زمان برداشت زنده میمانند، پتانسیل عملکرد را تعیین می کند. هردوی این عوامل به تغذیه و کوددهی مناسب بستگی دارد. در مرحله پنجهزنی گندم و جو تعداد جایگاههای دانه در خوشه نهایی مشخص میشود. بنابراین، توجه ویژه به تغذیه و کوددهی گندم و جو در این مرحله امری ضروری است.
محلول پاشی کود ریزمغذی در مرحله پنجه زنی
اثربخشی کودهای ریز مغذی به روش مصرف بستگی دارد. مصرف ریشه ای آنها اثرگذاری کمتری دارد، زیرا بیشتر مواد مغذی توسط خاک به شکل غیر متحرک در آمده و برای گیاه غیرقابل دسترس است. بنابراین، بهتر است به صورت محلول پاشی عناصر ریزمغذی در اختیار گیاه قرار گیرند. همچنین، تحقیقات نشان داده است که مصرف عناصر ریزمغذی مانند روی، آهن و غیره به صورت محلول پاشی در مرحله پنجه زنی گندم و جو می تواند سبب افزایش عملکرد و کیفیت دانه گندم شود. براساس پژوهش های انجام گرفته، تجربه کشاورزان و تیم دایان، مصرف عناصر ریزمغذی در مرحله پنجه زنی گندم و جو به روش محلول پاشی بهترین تاثیرگذاری را خواهد داشت. با محلول پاشی، عناصر ریزمغذی محلول در آب، به خوبی جذب برگ ها می شوند. در نتیجه، راندمان کودهای ریز مغذی به ۹۰ درصد می رسد.
محلول پاشی کود پتاسیم در مرحله پنجه زنی
پتاسیم یکی از عناصر غذایی ضروری برای گیاهان است و در فتوسنتز، تشکیل کربوهیدرات و پروتئین، انتقال آب و مواد مغذی و استفاده از نیتروژن نقش دارد. بنابراین، بر عملکرد و کیفیت گندم تأثیر بسزایی دارد.
مصرف کودهای پتاسیمی در مرحله پنجه زنی گندم و جو می تواند در انتقال عناصر غذایی و تحریک گیاه به افزایش تعداد سنبلچه نقش زیادی داشته باشد. باید توجه داشت که غلظت کود اسپری شده در مقدار مناسب باشد که باعث سوختن برگ ها نشود. نرخ جذب و کارآیی استفاده از مواد مغذی به کار رفته در برگ های محصول بسیار بیشتر از کودهای اعمال شده در خاک است. در مقایسه با مصرف کود پتاسیم در خاک، محلول پاشی کود پتاسیمی کم هزینه تر و بدون محدودیت شرایط آبیاری است. مقادیر مناسب کود پتاسیم عملکرد گندم را افزایش میدهد.
مصرف اوره در مرحله پنجه زنی
مصرف کود های نیتروژنی در مرحله پنجه زنی گندم و جو در مقادیر زیاد توصیه نمی شود زیرا ممکن است سبب خسارت سرمازدگی به مزرعه شود.
گیاه در هر مرحله از رشد به کودهای خاصی برای تغذیه نیاز دارد. انجام برنامه های غیر ضروری و مصرف نادرست کودها، در مقادیر نامناسب و در زمان نامناسب برای گیاه مضر و با مسائل اقتصادی و زیست محیطی همراه خواهد بود. بنابراین به نفع کشاورز است که برنامه های کوددهی و سایر عملیات را در مواقع مورد نیاز انجام دهد. یک برنامه غذایی علمی و دقیق مزرعه شما را از این آسیب ها حفظ می کند. ما در تیم دایان همراه شما هستیم تا به صورت اقتصادی و با کمترین هزینه، بهترین نتیجه را بگیرید. برای دریافت برنامه غذایی کلیک کنید.
فعلا نگارش برنامه غذایی توسط تیم دایان به رایگان انجام میشود.
امیدواریم مطلب آموزشی تغذیه و کود در مرحله پنجه زنی گندم و جو مورد توجه و پسندتان قرار گرفته و با استفاده از آن بتوانید مدیریت صحیحی روی مزرعه خود داشته باشید. در صورتی که در این زمینه سوال، نظر و یا تجربهای دارید از بخش نظرات همین صفحه با سایر کشاورزان در میان بگذارید. پیشاپیش از حمایت شما سپاسگزاریم.
تیم علمی و تحقیقاتی دایان
سؤالات متداول در ارتباط با پنجه زنی گندم و جو
کوددهی در این مرحله به تشکیل پنجه های موثر کمک می کند و بر عملکرد نهایی تاثیرگذار است.
عناصر ریزمغذی و کودهای پتاسیمی به صورت محلول پاشی
اثرگذاری و راندمان جذب عناصر ریزمغذی با محلول پاشی افزایش می یابد.
خیر- اما در صورت نیاز در مقادیر خیلی کم
زیرا با افزایش مقدار نیتروژن ممکن است گیاه به رشد بیشتر تحریک شده و موجب افزایش حساسیت به سرما شود.
16 پاسخ
ازاینکه دانش کشاورزان ما رو افزایش میدهید سپاسگزارم ولی درحدپیشنهاد باتوجه به کم سوادی کشاورزان لطفا با ارسال مروجین به مناطق محروم خوزستان کمک کنید
با سلام و سپاس از حسن توجه جنابعالی
پیشنهاد می کنیم به صفحه “شبکه جامع کارشناسان کشاورزی ایران” به آدرس http://www.agroiranexpert.com مراجعه کنید و با کارشناسان استان خوزستان ارتباط بگیرید.
سلام چگونه عضو گره بشیم
با سلام و احترام
از طریق لینک زیر می توانید عضو کانال آموزشی اگرودایان بشوید.
t.me/agrodayan
سلام در چه موقع از سبز شدن گندم از کود یا تقویتی برای پنجه زنی گندم استفاده کنیم
با سلام و احترام
برای بهبود پنجه زنی باید اقدامات کلیدی قبل از کاشت شروع شود. اگر از قبل کاشت اقدامی انجام نداده اید برای بهتر شدن پنجه زنی باید قبل از مرحله پنجه زنی محلول پاشی زیرمغذی را انجام دهید. پیشنهاد می کنیم حتما برنامه غذایی گندم و جو را از لینک زیر دریافت کنید.
https://www.agrodayan.com/nutrition-programs/
درود بر شما مجموعه خوب دایان
با سلام و درود بر شما جناب شمس آبادی
سلام و عرض ادب
کود سولفات آمونیوم برای مرحله پنجه زنی مناسب می باشد؟
سلام وقت بخیر
مقدار کم مشکلی ایجاد نمیکند. ولی مقدار زیاد باعث افزایش حساسیت به سرما مخصوصا در مناطق سرد کشور میشود.
در رابطه مصرف اوره در مرحله پنجه زنی که باعث سرمازدگی می شود آیا این مساله شامل مناطق جنوبی مثل خوزستان فروردین متعادل تری دارند می شود؟
سلام وقت بخیر
نه قطعا در این مناطق سرمازدگی نداریم. ولی باز هم گیاه رو به رشد زیاد و زودهنگام تحریک میکنه و بهتره مقادیر کمتری استفاده بشه. زمانی که رشد سریع ساقه شروع شد میتوانید مقدار بالاتری از اوره را استفاده کنید.
با سلام و درود به محضر شما خوبان.
دوستان و کشاورزان عزیزی که تجربه استفاده از ریز مغذی ها در هنگام پنجه زنی و استفاده از کود های مایع به صورت محلول پاشی و تقویتی هایی که در هنگام خوشه دهی دارند لطفا یه توضیحی نسبت به عملکرد این نوع کودها به اینجانب بدهند. که ایا واقعا ارزش هزینه کردن دارد یا خیر؟ و چه مقدار در عملکرد و تناژ تاثیر دارد. با تشکر.. ضمنا موادر خواسته شده برای زمین دیم هست
سلام جناب راهی
وقت بخیر
هیچ مطلبی در سایت دایان بدون ارزیابی در مزرعه منتشر نمیشه. اطمینان داشته باشید که موثر هست.
با سلام کود اوره در مرحله اول پنجه زنی در هکتار چند کیلو مصرف شود
با سلام و احترام
در مرحله پنجه زنی پیشنهاد مصرف کود اوره را نمی دهیم زیرا باعث تحریک رشد رویشی شده و گیاه به سرما حساس می شود و ممکن است خسارت سرمازدگی افزایش یابد. از طرفی کود اوره در مرحله پنجه زنی تعداد پنجه های غیرموثر را افزایش می دهد و مزرعه علفی خواهد شد.