جستجو در پایگاه دانش اگرویار

نکاتی در ارتباط با محلول‌پاشی زعفران

محلول پاشی زعفران

3 دقیقه از زمان ارزشمندتان را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید!

موارد مدیریتی کودها نقش مهمی در بهبود عملکرد زعفران دارد و در صورتیکه طی مراحل مختلف از جمله پس از برداشت گل بدون برنامه‌ریزی هر نوع کودی مصرف شود، چندین مشکل برای فصل بعدی ایجاد خواهد شد.

مهم‌ترین عامل در افزایش عملکرد زعفران، درشت شدن پیاز آن است. مواد غذایی که در برگ تولید شده به پیاز منتقل شده و باعث درشت شدن آن می‌شود. در انتهای فصل رشد (اوایل بهار) مقدار زیادی از مواد غذایی درون برگ‌ها وجود دارند که به پیاز منتقل نمی‌شوند، اما با محلول‌پاشی‌ مناسب می‌توان به درشت شدن پیاز زعفران کمک کرد. در ادامه تمام نکاتی که کمک می‌کند از محلول‌پاشی زعفران نتیجه خوبی بگیرید را برای شما کشاورزان عزیز ذکر کرده‌ایم.

ضرورت محلول‌پاشی زعفران

در گیاه زعفران که دارای پیاز یا بنه است، بایستی رشد برگ‌ها مطلوب باشد تا مواد غذایی کافی به پیاز برسد تا برای فصل بعدی گلدهی مطلوبی را شاهد باشید. در واقع از نظر فیزیولوژیکی، برگ‌های زعفران فتوسنتز کرده و مواد فتوسنتزی پس از تولید به پیاز زعفران انتقال می‌یابند تا پیاز یا بنه مادری بتواند هم برای گلدهی سال بعد آماده شود و هم پیازهای دختری را تولید کند. بنابراین کوددهی زعفران در این مرحله برای تامین عناصر غذایی به همراه مدیریت آبیاری‌های زعفران ضرورت خاصی دارد و به هیچ وجه نباید دست کم گرفته شود.

زمان مناسب محلول‌پاشی در زعفران

از زمان ظهور برگ‌ها تا زرد شدن برگ‌های زعفران امکان محلول‌پاشی وجود دارد. ولی با توجه به اینکه جذب اصلی کودها از طریق ریشه انجام می‌شود، محلول‌پاشی در مراحل اولیه تاثیر چندانی نخواهد داشت. مگر اینکه کمبود عناصر یا کنترل تنش‌ها دلیلی برای محلول‌پاشی باشد.

بنابراین مهم‌ترین مرحله محلول‌پاشی در زعفران، از حدود اواخر بهمن ماه تا اواخر فروردین ماه (بسته به منطقه) است. در این مرحله هدف اصلی محلول‌پاشی، افزایش و انتقال مواد درون برگ به سمت پیاز و درشت شدن پیاز زعفران است.

چند کود مناسب در محلول‌پاشی زعفران

کودهایی که دارای آمینواسید، کلسیم، روی و ریزمغذی هستند برای محلول‌پاشی زعفران طی مرحله رشد برگی توصیه می‌شوند. اهمیت این محلول پاشی‌ها از این نظر است که این عناصر به افزایش فتوسنتز برگ‌ها کمک کرده و محتوای برگ‌ها را افزایش می‌دهند و در مسیر انتقال محتوای برگ به سمت پیاز زعفران بسیار مفید هستند. دقت کنید که هر چه محتوای برگ‌ها از نظر مواد فتوسنتزی بیش‌تر باشد، بالتبع انتقال مواد بسمت بنه‌ها بهتر انجام می‌شود.

علاوه‌براین، محلول پاشیِ کلیدی در اوایل فروردین، کود سیلیکات پتاسیم است که کمک می‌کند تا مواد غذایی از برگ‌ها با سرعت بیش‌تری به بنه انتقال یابند و باعث وزن‌گیری و درشتی پیاز زعفران خواهد شد.

دقت داشته باشید که علاوه‌بر محلول‌پاشی مرحله برگی باید برای گل‌انگیزی زعفران که در اوایل تابستان اتفاق می‌افتد نیز برنامه‌ریزی کوددهی داشته باشید. از آنجاییکه که آمینواسیدها به افزایش گل‌انگیزی زعفران کمک می‌کنند، هر چه اسیدآمینه‌ها بیش‌تر در اختیار گیاه باشند، قطعا گل‌انگیزی هم بیش‌تر خواهد شد و در مهر و آبان ماه هر بنه زعفران می‌تواند چند گل داشته باشد. آمینواسیدها نیز در اوایل تابستان بیشتر به صورت مصرف کودآبیاری توصیه می‌شوند.

چند نکته بسیار مهم در محلول‌پاشی زعفران

زمان‌بندی محلول‌پاشی‌ها و همچنین کیفیت آبی که برای محلول‌پاشی استفاده می‌کنید نقش کلیدی در نتیجه گرفتن از مزرعه شما دارد و در واقع کودهایی که توصیه شد با این موارد یک پکیج محلول پاشی زعفران است که به بهبود عملکرد شما کمک شایانی می‌کند.

زمان‌ محلول‌پاشی

  • با توجه به اینکه زعفران گیاه زمستانه است، محلول‌پاشی در زعفران بهتر است از حدود 2 ساعت پس از طلوع آفتاب تا 2 ساعت قبل از غروب آفتاب انجام شود.
  • محلول‌پاشی در روزهای آفتابی و بدون باد شدید انجام شود.
  • در روزهایی که شبنم صبح وجود دارد، محلول‌پاشی پس از حذف شبنم از روی برگ‌ها شروع شود.

کیفیت آب آبیاری

از آب غیر شور استفاده کنید. متاسفانه به کیفیت آب در محلول‌پاشی‌ها توجه زیادی نمی‌شود و اگر آب شور باشد اثرات بسیار منفی در جذب عناصر توسط برگ خواهد داشت. حتی در برخی مواقع، شوری آب می‌تواند منجر به سوزندگی یا زرد و خشک شدن برگ‌ها پس از محلول‌پاشی زعفران شود.

نکاتی برای آبیاری زعفران

در اسفندماه بطور معمول زمان آبیاری چهارم زعفران است و آبیاری پنجم که به زردآب معروف است، تقریبا در اواسط تا اواخر فروردین بسته به منطقه انجام می‌شود. زردآب زمانی است که بطور تقریبی یک سوم یا یک چهارم انتهای برگ‌های زعفران زرد شده باشد و بسیار اهمیت دارد، از این نظر که رطوبت اطراف پیاز یا بنه زعفران را تامین کرده و این رطوبت کمک می‌کند که شرایط مناسب تغذیه‌ای برای رشد بنه‌های زعفران فراهم شود. اما اگر مزرعه زعفران شما خشک باشد، پیاز زعفران رشد مناسبی نخواهد داشت و فشردگی خاک اجازه نمی‌دهد که بنه یا پیاز درشت شود، درصورتیکه رطوبت کافی باعث نرم‌تر شدن خاک شده و درنتیجه بنه‌ها براحتی درشت خواهند شد.

زعفران‌کاران عزیز اگر در ارتباط با محلول‌پاشی زعفران و یا مدیریت کوددهی مزرعه زعفران تجربه‌ای دارید از طریق همین صفحه با ما در میان بگذارید. تیم اگرویار در تمام مراحل رشدی زعفران آماده همراهی و پشتیبانی از شما عزیزان است.

این آموزش را دوست داشتید؟
41
1

بخش نظرات

دیدگاهتان را در ارتباط با این مطلب آموزشی بنویسید!

10 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دریافت برنامه کوددهی اختصاصی

برای باغ و مزرعه‌ات برنامه کودی اختصاصی بگیر!