امروزه روشهای زیادی برای بالابردن عملکرد و راندمان در کشاورزی و باغها معرفی شده است. اما باید توجه داشت که خسارت برخی از این روشها بیشتر از منفعت آنها میباشد. یکی از روشهایی نامناسبی که اخیرا در کشورمان ایران برای باغات مطرح شده، روش چالکود است. در گذشته به دلیل عدم وجود کودهای محلول در آب، و تولید و حضور کودهای نامحلول در بازار، و اینکه عدم تغذیه گیاهی در گذشته در باغات موجبات کاهش عملکرد را ایجاد کرده بود، محققین ایرانی روشی را پیشنهاد کردند که بنام چالکود مطرح شد.در این روش کشاورزان گودالهایی را با عمقهای ۳۰ سانتیمتر و حتی بعضا تا ۷۰ سانتیمتر حفر و کودهای جامد را در این حفرات ریخته و مجدد خاک را به گودال بر میگرداندند. این روش نسب به عدم کودهی قطعا نتیجه خوبی را حاصل خواهد کرد. اما نسبت به روش ها اصولی کوددهی جدید خیر؟! با تیم تخصصی تغذیه گیاهی دایان همراه باشید تا به تحلیل این روش بپردازیم.
معایب روش چالکود در باغات
- قطع ریشههای سطحی گیاه که وظیفه جذب ۹۸ درصد عناصر مورد نیاز گیاه بر عهده دارند.
- تخریب ساختمان خاک
- استفاده از فضولات دامی در این روش موجب توسعه پوسیدگی و بیماریهای طوقه و ریشه میشود.
- نیاز به هزینههای بالا
- نیاز به نیروی کارگری بالا
نحوه گسترش ریشه درختان
درختان دارای ۲ نوع ریشه هستند، نوع اول ریشه راست یا عمقی است که هدف اصلی آن جذب آب از اعماق زمین میباشد. نوع دوم ریشه های فراوان سطحی میباشند که هدف اصلی آن جذب عناصر غذایی است و در نزدیکی سطح خاک تجمع پیدا کرده و وظیفه جذب ۹۸ درصد نیاز غذایی گیاه را رفع می کنند. جذب در این ریشهها به صورت انتخابی و مدیریت شده انجام میگیرد. به تصاویر ذیل دقت کنید:
آیا چالکود در کشورهایی که از لحاظ کشاورزی توسعه یافته هستند انجام میشود؟
بلی فقط در برخی مناطق خاص انجام میشود. اما توجه شود، چالکود در مناطق پر باران و مکان هایی که از لحاظ منابع آبی مشکل ندارند، در فاصله دورتر از سایه انداز درخت انجام می شود و دلیل آن این است که با قرار دادن کود در چاله، ریشه به سمت منابع غذایی حرکت کرده و گسترش پیدا کند. اما در ایران که عمدتا دارای مناطق خشک و نیمه خشک می باشد، عملیات چالکود در نزدیکی درخت انجام میشود که با قطع ریشههای سطحی همراه است. توصیه های چالکود در ایران به این دلیل صورت گرفته که راهی برای مصرف کود های جامد ارائه شود و متاسفانه به خسارت آن توجهی نشده است.
با قطع ریشه درختان چه اتفاقی می افتد؟
- وارد شدن خسارت به گیاه در اثر کاهش ریشههای سطحی
- شوک وارد شده به درخت میتواند حتی باعث رشد و زایش موقت شود ولی در نهایت به کاهش عملکرد نهایی و تولید منجر خواهد شد.
- بعد از مدتی قسمتی از تاج پوشش گیاه نکروزه و زرد میشود.
- قطع شدن ریشه شرایط حمله و نفوذ انواع قارچها و پاتوژنها به ریشه را فراهم کرده و این امر شروع پوسیدگی ریشهها را به دنبال دارد.
- بیماریهای ویروسی متعددی فرصت مناسب برای ورود به گیاه را پیدا میکنند.
عملیات چالکود برای درختان جوان (نهال)
عملیات چالکود برای درختان کوچک در صورتی که گودال نزدیک درخت حفر شود قطعا خطرات زیادی دارد و چالکود حتی برای نهال نیز نباید انجام شود. زیرا در صورت چالکود برای درختان جوان، گاهی بخش زیادی از ریشه حذف میشود و باید دانست که از دست دادن بخشی از ریشه، شرایط خطرناکی را برای درخت به وجود میآورد.
دیگر معایب چالکود در باغات
علاوه بر مضرات حفر گودال (قطع ریشهها)، با ریختن کودها در یک گودال، فقط بخش کوچکی از ریشه در معرض جذب کود قرار میگیرد و این در حالی است که تمام قسمت های نواحی مختلف ریشه مسئول جذب آب و عناصر غذایی هستند و بهترین حالت زمانی است که تمام سطح ریشه درگیر جذب عناصر غذایی شوند. یکی دیگر از مشکلات عملیات چالکود، فضای کمی است که کودها داخل آن ریخته میشوند. این امر در بیشتر مواقع باعث ایجاد pH و EC (اسیدیته و شوری) خطرناک در یک محیط کوچک میشود. تصور کنید درخت و ریشه پس از رسیدن به این منطقه با چه مشکلاتی روبه رو میشود. توجه شود که شوری بالا خود مانع جذب عناصر غذایی میشود!!
چالکود بدون پایه و منبع علمی معتبر
در کشاورزی روز و مرجعهای معتبر، تصویر یا مطلبی از چالکود وجود ندارد. تصاویر یا مطالبی هم که وجود دارد عملیات چالکود در موارد بسیار خاص از جمله شرایط رطوبتی بسیار بالا و ماندابی توصیه شده است که دلیل آن تغذیه درخت نیست و بلکه تحریک ریشه به فاصله بیشتر از تنه درخت است. به تصویر ذیل دقت کنید. فقط در برخی منابع داخلی عملیات چالکود توصیه شده و خود تصویر گویای شرایط خطرناکی است که چالکود ایجاد می کند.
قبل از بررسی تصویر دقت داشته باشید که با توجه به توضیحاتی که قبلا داده شد، این تصویر واقعی نیست و ریشههای سطحی بسیار بیشتر از سایه انداز درخت رشد میکنند. با این وجود در تصویر مشخص است برای عملیات چالکود باید قسمتی از ریشه را قطع کرد! که این عملیات موجب خسارت شدید به ریشه درخت می شود. بعلاوه منطقهای از ریشه که قطع شده است، جایگاه بسیار مناسبی برای ورود و انتقال بیماریها و ناحیهای برای شروع پوسیدگی میباشد. اشتباهی که در تصویر فوق وجود دارد، منطقهای است که ریشه در آن گسترش دارد. گسترش سطحی ریشه درختان، مطابق با تصویر ذیل و بسیار بیشتر از منطقه سایه انداز درخت است.
بعلت اینکه اب از طریق چاله ها به زیر درخت میوه و متر تبخیر میشه یه جور جبران کم ابی میکنه علی الخصوص بارشهای بهاری و زمستانی با نفوذ اب به زیر درخت یه جور اب انباری میشه . برای سالها ی بعد دیگه نیاز به کندن و چاله نیست وفقط کود داده میشه و به مابقی چاله کود حیوانی پوسیده بهمراه کاه و علف و میوه زیر درختی پوسیده با افزودن گوگرد و ازت هم از افات جلوگیری میشه
سلام وقت شما بخیر
روشهای بسیار بهتری برای این کار وجود دارد. مهم این است روشهایی اجرا شود که در عین اثرات مثبت کمترین اثرات منفی را داشته باشد.
شما دچار فقر دانش تغذیه گیاهان هستید. چالکود در محل مرز سایه انداز درخت انجام می شود جایی که ریشه های تغذیه کننده قرار دارند اما ریشه های نگهدارنده قرار ندارند. در زمستان و زمانی که درخت خواب است ریشه های تغذیه کننده وجود ندارند و لذا می توان با حفر چاله در محل مرز سایه انداز اقدام به کوددهی کرد. محض اطلاع شما نیز باید گفته شود که چالکود برای کودهای جامد نامحلول نیست بلکه روشی برای تغذیه عناصر کم تحرکی مثل فسفر و پتاسیم می باشد تا در نزدیکترین محل به ریشه درختان قرار بگیرند. همچنین چالکود برای اصلاح موضعی پی اچ در خاکهای اهکی می باشد تا عنصر کم محلولی مثل آهن و روی قابل جذب باشند. حفر چالکود در زمستان و زمانی که درختان خواب هستند انجام میشود و در ان حالت ریشهای فعال تغذیه کننده وجود ندارد و چالکود به ریشه آسیب نمی رساند. حفر چاله در زمان بیدار شدن درخت به ریشه ها آسیب می رساند.
اگر در منابع انگلیسی مطلب کمتری از چالکود می بینید به دلیل این است که خاکهای اروپا و اغلب آمریکا غیر آهکی و با پی اچ پایین و مواد الی بالا می باشد و لذا نحوه تغذیه آنها با خاکهای اهکی ایران متفاوت است.
با سلام و احترام جناب حسنی بزرگوار
سپاسگزارم از نظر شما.
منبع معتبری برای این روش تغذیهای وجود ندارد. شما میفرمائید در منابع انگلیسی نیست چون خاکهای اروپا پی اچ قلیایی ندارند! یعنی به نظر شما چالکود به عنوان یه روش تغذیه ای فقط برای تنظیم پی اچ انجام میشود؟! یعنی فواید دیگری از نظر تغذیه ای ندارد که اروپاییها از آن استفاده کنند؟! لطفا برای پیشرفت واقعی کشورمان با ذهن بازتری به موضوعات نگاه کنیم و درگیر توجیهات نشویم.
مجددا سپاسگزارم.
ممنون بابت توضیحاتتون ولی به نظر بنده کمی اغراق کردید چون واقعا در چالکود یا روش بهینه تر نوار کود در این حدی که شما گفتید ریشه قطع نمیشه و اسیب به اون صورتی وارد نمیشه
کود دامی پوسیده وقتی همراه گوگرد و… مصرف بشه مشکل خاصی در سطح و مقدار کنترل شده ایجاد نمیکنه همونطوری که بقایای گیاهی به جا مانده در باغات هم ایجاد نمیکنند
ویک سوال
درختی که اخرین ریشه از تنه درخت ۴ متر فاصله داره و ما چالکود و نوار کود رو در ۳ متری انجام بدیم آیا باعث از دست دادن ریشه از سه تا چهار متری میشه یا اینکه رشد اونارو متوقف میکنه یا باعث برگشتشون به طرف محل نوار کود در سه متری میشه؟
با سلام و سپاس از نظری که دادید
در حالت عادی ریشههای سطحی باید وجود داشته باشند و همه این مشکلاتی که در مقاله گفته شده برای ریشه به وجود میاد. ریشههایی که ازش نام میبریم ریشههای موئین هستند و نه ریشههایی که به راحتی قابل لمس باشه برای همین رصد این ریشهها در حوزه تحقیقاتی کشاورزی هم بسیار سخت و در برخی مواقع غیرممکن هست. همچنین بقایای گیاهی وقتی وارد خاک میشن باید توسط قارچها تجزیه بشن. وقتی مقدار بقایا کم باشه مشکلی نداره ولی وقتی زیاد باشه جمعیت قارچهای مخرب زیاد شده و باعث تخریب ساختارهای سلولزی ریشه و در نتیجه پوسیدگی ریشه میشه. این بقایا چه برگ باشه و چه کود دامی فرقی نمیکنه.
در مورد سوالی که فرمودید. وقتی ریشه از قسمتی قطع بشه دوباره از همون قسمت به رشد خودش ادامه نمیده و نمیتونه رشد کنه. از اطراف همون بخش قطع شده تعدادی ریشه دیگه رشد میکنه ولی با این کار دیگه توسعه ریشه رو از دست دادیم. قطع شدن ریشه باعث ورود عوامل بیماریزا نیز خواهد شد.